Een VOG aanvragen: steeds gebruikelijker in Nederland

1 min gelezen
vog online aanvragen

Vooral als je op zoek bent naar een nieuwe baan komt het vaak voor, maar ook bij het aanvragen van een visum, een vergunning of een lidmaatschap van een schietvereniging is het mogelijk: er wordt je gevraagd een VOG aan te vragen. De letters VOG staan voor Verklaring Omtrent (het) Gedrag. Deze verklaring zou je kunnen zien als een bewijs van goed gedrag, mits je deze verklaring ook daadwerkelijk krijgt natuurlijk. In Nederland stijgt het aantal VOG online aanvragen al jaren. De laatste jaren kwam het totaal aantal aanvragen zelfs mogen het miljoen uit. Of deze trend zich in coronajaar 2020 doorzet is vooralsnog onzeker, maar duidelijk is dat een VOG-aanvraag tegenwoordig totaal niet uitzonderlijk is. En dat is ook niet zo gek als je kijkt voor welke functies je deze verklaring eigenlijk nodig hebt.

vog online aanvragen

Voor onder meer deze functies heb je een verklaring nodig

Er zijn talrijke functies, beroepen en zelfs hele werkvelden waarbij je als sollicitant, maar soms ook als medewerker met een doorlopend contract, een VOG moet overhandigen om het werk uit te mogen oefenen. Denk aan de volgende bekende voorbeelden:

• Medewerkers in de kinderopvang, gastouders en onderwijzers. Kortom: mensen die met (jonge) kinderen in aanraking komen.

• Zorgpersoneel, in het bijzonder zij die actief met kwetsbare mensen werken.

• In werkvelden waar een hoog maatschappelijk belang aan kleeft. Denk aan kerncentrales, politieagenten en opsporingsdiensten.

• Andere beroepen waarbij integriteit extra belangrijk is. Dit kunnen uiteenlopende beroepen zijn waar gewerkt wordt met veel geld, waardevolle goederen of gevoelige informatie.